С аромат на цветя: Жасмин

Естественият подмладяващ, успокояващ и чувствен аромат. 

Казват, че ако сънуваш цъфнал Жасмин, ще срещнеш любим човек. А усетиш ли жасминов аромат на сън, ще имаш любов, която е взаимна. Ние не знаем дали това е вярно, но уханието на това прекрасно цвете винаги се свързва с приятни усещания и емоции. 

 

Жасминът е красив храст, който се отнася към семейство маслинови и произхожда от Далечния Изток, а именно Индия и Китай, където в продължение на много векове е едно от най-ценните масла, използвани в ароматерапията. Има над 300 вида Жасмин, които се срещат в топлите части на Европа, Азия, Африка и Тихоокеанския регион. Жасминът, заедно с розовото масло, се считат за най-скъпите и екзотични масла, използвани в съвременната парфюмерия. 

 

Може да цъфти в бяло, розово, жълто, розово или кремаво. Ароматът, който се издига от венчелистчетата му е сладък и опияняващ. 

 

Маслото от жасмин е широко използвано в ароматерапията, познато още на древните гърци и египтяни. Счита се, че има различни лечебни ефекти. Често се предлага като естествено средство за лечение на стрес, тревожност, депресия, умора, менструални спазми и симптоми на менопауза. Също така се счита, че действа като афродизиак. 

 

От древни времена Жасминът се счита за "крал на маслата" (Розата е "кралицата"). Това е така, защото той е най-мъжественият от всички флорални аромати. Като един от основните аромати в парфюмерията, той се среща в над 83% от всички дамски и 33% от мъжките парфюмни аромати. 

 

Цветът на жасмина се свързва с любовта. Според една легенда, тоскански градинар получил жасмин от персийски търговци и го засадил в градината си. Един ден той подарил клонче жасминов цвят на любимата си. Тя била толкова привлечена от аромата, че веднага се съгласила да се омъжи за него - така започнала тосканската традиция да се включва жасминов цвят в булчинските букети. 

 

Как да внесем този прекрасен и успокояващ аромат в дома си?  

Запалете си красива свещ с аромат на жасмин или се насладете на дълготрайния аромат на атрактивен дифузер с етерични масла и дървени клечици.  

Вижте нашите декоративни свещи и дифузери с аромат на жасмин:  

Ароматни свещи и дифузери с аромат на жасмин.